Reseinspiration
Till startsidan

VI LÄNGTAR REDAN TILLBAKA

Det är alltid skönt att komma hem när man varit iväg, men jag kan ärligt erkänna att vi redan saknar vackra Branäs, snön solen och allt annat roligt som barnen och vi har gjort, i familjevänliga Branäs för det märks verkligen att man satsat lite extra på just barn och familjer, det märks i många saker och detaljer på plats. Barnen har sysselsatt sig själva i mycket, det har varit pigga morgonar och bråttom ut i backarna för att få ut så mycket av vistelsen som det går, både för stora och små. För killarna var det första besöket i fjällen, en upplevelse i sig och även om jag önskat att Lex nu kunde åka helt själv så behöver de ett par dagar till att lära sig åka tycker jag, en weekend är mysigt men en vecka är perfekt. Vi har redan bestämt att vi vill åka tillbaka till Branäs nästa säsong och då minst en vecka, och då skall båda killarna få gå i deras skidskola, som vi bara hört och sett gott om i backarna.

Snögaranti ända in i mars känns fantastiskt, här var det verkligen gott om snö i backarna och jag tror att i princip alla backar var öppna både på berget och i byn. Våra första dagar bjöd på sol och blå himmel, vilket är underbart och sista dagen snöade det, vilket gav både mjukare backar och åkning. Oavsett väder var det lika mycket folk ute, ett gott tecken på att man kan åka vilket som. 

  

Att ha spenderat tid i detta underbara vinterlandskap har gjort gått för både kropp och själ och vi har laddat med massa energi. Allt har varit smidigt ända från incheckningen, genomtänkt, anpassat och smart löst in i minsta detalj, lätt med parkering, rummet är väl utrustat och perfekt beläget, restaurangerna har god mat och lätt att beställa från, även från bostaden om man vill, det finns något för alla i både backar och aktiviteter. Så vi ses garanterat snart igen.

MINIDISCO, AFTERSKI OCH SNOWRACING I BACKARNA

Att här finns mycket för barnen har ni nog listat ut, här har man verkligen satsat extra på barn och barnfamiljer inte minst när det gäller i backarna och allt kring skidåkningen på plats med allt från bra barnbackar till björnbusar, skidskola och aktiviteter.

Men man har också satsat på mycket annat runtomkring för barnen, som barnpassning på björnidet och afterski på helgerna. Vi missade tyvärr afterski då vi tog en vända till vårdcentralen efter en smärre olycka men kom hem en liten stund innan det slutade och kunde se hur mycket barn och familjer som samlats där, himla synd att bi missade det men en av många anledningar till att komma tillbaka. Det vi däremot kunde gå på var minidiscot igår som hålls här på Branäsberget på lördagar. Supermysigt för barnen med disco, här var det både dansstop, limbo och lekar.

 Killarna var lite blyga i början båda två, men tillsammans går allt bra och Lex tog med sig Logan ut till de andra barnen. De ställde sig på en liten scen och körde egen show när de väl blivit varma i kläderna och glada över att vara på discot. Även Malin från Göteborg  med familj var på plats så killarna passade på att leka med dem på discot.

Efter minidiscot var det dags för snowraceråkning, också uppstyrt av gänget på plats och här finns showar er att låna om man kommer, bara man tar med sig hjälm. Det är för alla barn och är lite senare på kvällen, så det blir de lite större barnen.

BARNENS BRANÄS – LILLA BJÖRN OCH PULKABACKEN

Med en familj med barn i alla åldrar är Branäsberget en perfekt plats, alla barnen har varit fullt aktiverade sedan vi kom. Tjejerna har åk i princip alla backar, och kan knappt få nog av skidåkningen, vi skulle utan problem kunna vara här minst en hel vecka. Idag började vi skidåkningen i en annan backe, Lilla Björn som ligger i anslutning till de större backarna. Detta är helt klart bästa starten för alla små som står för första gången på ett par skidor, vi skulle börjat här med barnen inser jag ju. Dessutom ligger det bredvid liften som tar en upp i de stora backarna så vi var nära alla barnen här och kunde hänga med tjejerna samtidigt som vi åkte med de mindre barnen.

Här finns en liten knappliftskarusell som barnen kan öva att åka i runt runt utan att behöva ge sig ut i en backe, utan snarare för att öva åka runt och hålla koll på sina skidor, vilket är lättare sagt än gjort ibland. Båda killarna ville åka direkt, Lex löste det ändå ganska bra och övning ger färdighet. Logan har vi ju valt att inte sätta på ett par skidor detta året, första gången han ser riktigt med snö och vi tycker att det räcker att få leka och testa lite lätt i år, men har sett många små knattar i hans ålder som åker här, eller försöker i alla falla det är absolut inte fel att testa. Hade han fått välja hade han åkt med, han har sagt det själv flera gånger men fått nöja sig att åka med sina systrar.

Här finns även ett mindre skidband att åka på, testa att komma upp både med och utan skidor går bra. Pratade med en annan mamma här som hade en liten kille lite mindre än Logan som bara övade på att åka på bandet och gå ner för bandet, det var alldeles lagom så det fick Logan också göra. I denna backen finns lite roliga slalomdjur man kan åka runt och på andra sidan en riktigt fin pulka backe.


De stora barnen har hjälpt killarna så mycket, åkt med dem så mycket de bara velat och försökt lära dem att åka också. Hjälpa man åt blir det så mycket roligare och detta är verkligen en skidort för alla. Vi har missat björnbusaran när de varit på besök flera gånger, något som alla barnen här uppe älskar och man kan se alla barnen flockas runt dem.

BRANÄS BY NIGHT

När mörkret börjar lägga sig och skidåkningen för dagen är slut lägger sig lugnet här på berget. Från att vara fartfyllt och massa människor överallt i alla backar tystnar det och det ända man sen hör är pistmaskinerna, som gör backarna redo för nästa dag. Otroligt vackert att se solen gå ner, magiska färger på himmelen och man kan åka ända till sju på kvällen. Tjejerna passade på att åka ända till de stängde liftarna, och vi gav oss ut en stund för att se Branäs även på kvällen. Men här är kallt, det var minus 3 grader här och mörkret lägger sig fort.

Vi bestämde oss för att besöka baren denna kvällen som ligger i Mountain Lodge delen som också ligger här på Soltorget, där vi åt pizza när vi kom upp. Här finns alternativ för alla, både alkohol och drycker och vi passade på att ta en varmchoklad efter alla timmar i backarna.

DAG TVÅ I BACKARNA, VÅFFLOR, GYM OCH MASSA LEK

Att vakna upp till ett vinterlandskap här i Branäs igår kändes så härligt, ett par dagar ledighet med familjen gör gott för både själen och kroppen. Logan vaknade först här idag så vi smög upp och satte oss i soffan direkt och inte långt därefter kom storebror upp också. Alla sov så gott hela natten, frisk luft och skidåkning tar på energin helt klart.

Ut i backen skulle alla barnen direkt efter frukosten i alla fall, Leya kom ju först på kvällen och hade inte åkt och var den som hade mest bråttom ut tror jag. De började lite lätt i lilla backen för att sedan ganska snabbt ge sig ut på mer spännande utflykter. Nova har ett par korta skidor och Leya lite längre, men hon insåg snabbt att de kortare nog vore smidigare, och gick och bytte i skiduthyrningen, som ligger precis ovanför. Smidigt att byta och toppen service, precis som det skall vara.

 

 

 

Vi har hållit oss i de närmaste backarna denna dag med, alldeles lagom för små nybörjare tycker jag och det gäller att peppa de här små att våga och orka, många som står på skidor för första gången, och det är som att cykla, övning ger färdighet och alla kan lära sig. Här finns även skidskola för barn i alla åldrar, man bokar enkelt via webben och ibland kan det vara det bästa alternativet, att lyssna på en lärare är ibland lättare, och också att våga mer när inte mamma och pappa ser på.

Så himla kul att träffa Malin här som också är från Göteborg och hennes härliga familj, så roligt för barnen att hitta lite kompisar att leka med. Här är oväntat mycket folk i branäs så här sent på säsongen, att kunna åka ända in i mars är toppen. Killarna sprang runt med pulkan och lekte, Logan kiknade av skratt

När de små barnen inte längre ville åka i backarna och frös bestämde vi oss för att utforska Soltorget lite närmare och kika in gymmet som ligger i ett av husen. Här finns både ett fint utbud av träningsredskap som är anpassat för alla. tänkte vi skulle gå ner och träna i morgon faktiskt, och även en lekhörna för barnen, så de kan leka medans vi vuxna tränar. Så smidigt att ha gym på plats och vill man inte åka hela tiden så är det här ett alternativ till att börja eller avsluta dagen. Dessutom kan man gå hit och spela lite pingis med, en kul aktivitet med familjen.

 

När barnen hade lekt av sig var vi hungriga och bestämde oss för för att besöka värmestugan och äta lite våfflor på Soltorget, också i ett av husen här och med utsikt över barnbacken. De har våfflor, magiskt goda, korv och  annat gott som mättar små och stora magar, ett lagom break i skidåkningen. Här finns dessutom barnpassning för barn mellan 3-7 år, så vill barnen kan de leka av sig här i 2 timmar medans föräldrarna kan åka lite själva eller fokusera mer på de andra barnen, en fin möjlighet.

Vi gick även in på affären de har här, nyfikna på vad som finns och vad man kan komplettera det vi handlat med. Här finns det mesta, så har man glömt något eller om något tar slut, allt från mjölk till blöjor och godis, så finns det. Här finns även ett stort utbud av utrustning, jackor, skidkläder, vantar, mössor, skidglasögon osv.

Vi hade tänkt ge oss ut på barnens afterski på eftermiddagen som de såg så fram emot, men har istället checkat av ett besök på vårdcentralen då Lex ramlade och slog sig ordentligt. Det var mycket blod, munnen blöder ju ordentligt men vi fick hjälp av infocenter med telefonnummer och att hitta till vårdcentralen som ligger precis nedan för backen. Tackolov har tänderna klarat sig, han är väldigt svullen och får äta flytande ett par dagar så vi får vara försiktiga i backen nu.

WEEKEND I BRANÄS MED HELA FAMILJEN

God kväll fina ni.

Sitter nerbäddad i soffan här i lägenheten i Branäs, alla barnen sover gott, trötta efter en fantastisk dag i backarna. Kikar ut från soffan och har backen precis utanför fönstret, vi bor bokstavligen mitt i backen, i de fina lägenheterna på Soltorget här i Branäs, beläget uppe på berget. Vi kom hit mitt på dagen och har hunnit med flera timmar i backen redan idag, här ligger det massa snö och är hur barnvänligt som helst. Solen har lyst hela dagen och det har varit helt blå himmel, stor skillnad mot det gråa regntunga Göteborg vi lämnade.

Här är allt modernt, rummet är stilrent och perfekt planerat, precis som hela konceptet för övrigt, perfekt för familjer och med barn i alla åldrar. I dag skall saker vara funktionellt, digitalt och praktiskt,  och det är just det som det är här. Som när vi kom hit. Vi fick ett sms när vår lägenhet var klar, parkerade i parkeringshuset som ligger under vårt hus (och hela soltorget) och i trapphuset fanns vårt kuvert med både nyckelkort och liftkort, så vi kunde direkt åka upp till rummet. Med små barn i familjen är detta guld värt, ni kan ju gissa om barnen hade bråttom att komma ut i snön efter ett flertal timmar i bil.

Vi har ett rum för sex personer, en dubbelsäng och två våningssängar, rummen är inte superstora men har ändå god plats och även garderober i varenda, gott om förvaring, och vi är ju här för att bara i backarna. Köket/sovrummet är rymligt, modernt och här finns verkligen allt du kan tänk dig, stor kyl, frys, kaffekokare, brödrost, vattenkokare, micro och gott om köks artiklar, inte minst diskmaskin också, här skall njutas av ledigheten helt klart.

Vi har handlat med oss en hel del mat, men passade på att äta pizza här idag, och fick testat Branäs ”mat och dryck” app, beställt och betalat direkt i appen, smidigt och väldigt trevligt att äta inne i Lodgen, med massa goda alternativ. I morgon skall vi testa våfflorna i ett av de andra husen, och kika in gymmet, lekrummet, butiken och mataffären, allt beläget i botten på vårt hus och då har jag säkert ändå missat något ytterligare. Du behöver med andra ord inte lämna backarna alls under vistelsen, utan kan njuta av att åka, sitta i solen eller bara vara med barnen.

 

Påtal om att åka, ja vi fick åkt flera timmar idag i backen. På plats i garaget, måste erkänna att vi fick leta ändå, fanns våra skidor, pjäxor och hjälmar på plats och väl på, ja då var det bara att ta foten ut ur huset och så var vi i barn backen. Våra killar har aldrig åkt innan, inte varit i fjällen så Lex är nybörjare, men med spänning ställde han sig på bandet upp för ena barnbacken och gjorde med mannen ett första försök. Hej vad det går, det är inte lätt och han har inget tålamod med övning ger färdighet så ett par gånger lyckades han ta sig ner. Det kommer garanterat gå ännu bättre i morgon, utvilad och mer taggad på att åka. Vi längtar redan efter morgondagen och mera tid i backarna.