Reseinspiration
Till startsidan

Hopp och skogsåkning. Tack Branäs för denna gången!

Till min glädje valde barnen idag att åka mer i skogen och hoppa lite.
Dom tycker det är väldigt spännande att leta efter nya vägar vilket är till min (Joakim) glädje och jag åker gärna med och letar.
Det fick bli lite uppvärmning på hoppet i barnbacken på berget.

Denna gången fick barnen en helt annan upplevelse av berget då de tidigare inte varit speciellt intresserade av skogsåkning men nu tyckte dom verkligen det var spännande. Mario-backen var såklart ett guldkorn för dom med alla sina små vägar.
Vi sökte av större delen av berget och hamnade nere i Mattesdalen som vi tycker har blivit väldigt mysigt.

Vi har lyxen att Carro (och Joakim nr 2) som är med oss, och som har en liten grabb på 3 år som är i lärningsstadiet, fixar lunch till oss varje dag. Det finns ingen bättre än att åka hela förmiddagen och komma hem till nylagad mat uppe i rummet på Soltorget. Hur lyxigt är inte de?

Imorgon bitti åker vi hem till Halmstad igen med ytterligare en ny trevlig vistelse från Branäs i bagaget. Det känns verkligen som om Branäs har blivit något vi ser fram emot år efter år.
Som vanligt blev det den traditionella sista drinken på Ladans Bar inne på Mountain Lodgen.

Vi har varit på olika skidorter runt om men Branäs har två stora fördelar. Deras barnvänlighet och att man kan åka åt alla väderstreck på berget, det är för oss ett stort stort plus.

Vi bockar och bugar Branäs för denna gången och säger på återseende nästa år!

Vårkänslor i Branäs

En grå morgon övergick strax efter lunch till soligt och 10 grader varmt. Kändes verkligen som våren kom till Branäs. Det sägs även att morgondagen ska bli lika fin!

Dagen startade med liften till toppen och Nordsjöbacken ner, dock fick vi stanna en bra bit innan slutet på backen då kön till 6-mans liften var ganska lång. Med de längre köerna än vanligt var det ändå kul att se att alla besökare i dagens pandemi tog sitt ansvar och följde de regler och rekommendationer som finns och håller avstånd till de andra sällskapen vilket skapar de längre köerna.

En snabbis ner till Mattesdalen så ungarna fick åka några åk i parken hann vi också med innan vi åkte tillbaka till Soltorget för lite hamburgare. Kul att se hur torget lever i dessa tider. Folk är glada, grillar och umgås med förnuft i sina egna sällskap.
Inte bara Soltorget som lever upp utan hela Branäs. Överallt umgås folk ute och har trevligt, mysigt och kul att se.

Ingen av oss har någonsin testat längdskidor, men lite sugen blir man allt när man ser längdåkarna på baksidan av Soltorget i det vårliga vädret.

För våra vänner är det första gången dom är i Branäs och för att visa hela berget blev det en eftermiddags/kvällstripp via Långsvängen ner till Byn och vidare till Mattes, medan frun och barnen fixade en fantastiskt pasta i lägenheten.

Vi längtar redan nu efter morgondagen och då blir det familjen Leihed / Helgesson / Andersson som står längre fram i liftkön!

Stormen före lugnet.

Välkomnandet till Branäs var precis lika bra som när vi var här senast. En kortare resa än vad vi brukar göra var också välkommet då vi kom från Sälen istället för Halmstad denna gång.

Här har ni familjen Leihed som är i Branäs för 4e gången.

Det blev en halvkämpig resa genom skogarna i snöstorm men när vi väl kom upp på berget kunde man andas ut och direkt köra upp och hämta barnens skidor på skidhyran. Väldigt smidigt när allt står klart och färdigt i vårt egna fack.

Eftersom vi kom fram innan rummet var klart så blev en lunch på Ladans restaurang. Väldigt gott, trevligt och kändes tryggt med all Corona anpassning.

Nu har vi installerat oss i den fina 8-bäddars lägenheten på Soltorget.
Det småskaligt stora gör att man som Halmstadbo känner sig som hemma. Faciliteterna i lägenheterna på soltorget passar utmärkt då vårt resesällskap har dundrat in två timmar senare än oss.

Även om snöstormen (som jag kallar det) höll i hela dagen, hann vi ändå med en tripp ner till Mattesdalen. En positiv nyhet för oss var deras infravärme i taket, ett stort plus!

Imorgon ska det vara uppehåll säger väderkanalerna och vi ser fram emot en fin skid-dag.
Vi ses på berget!

TACK BRANÄS, YOU HAVE TREATED US WELL!

Då kom vi tyvärr till den sista dagen på denna skidresan. Redan för 2 dagar sedan sa vår äldsta dotter Penny att hon ville vara kvar 17 veckor, och Pim som är 4 år ville stanna 120(?), oklart om det var dagar eller veckor, hehe…
Redan där bevisar Branäs ett på ett toppbetyg!


Dagen började som i princip alla andra dagar här, med blå himmel. Väldigt härligt att komma ut till ett krispigt och kallt väder och nypistade backar.
En liten förmiddagstur och ensamtid med den äldsta som fick bestämma rutten, och det blev såklart Långsvängen ner till byn. Långsvängen växer mer och mer för varje gång man åker den, en väldigt härlig backe.

Den yngsta har även hittat till Nintendoland och man får inte henne därifrån, förutom om
man mutar henne med en glass eller något annan gott.

Och vad tycker vi då om Soltorget då?
Nu har vi bott på Soltorget en vecka och tidigare har vi bott en kortvecka i Mountain Lodgen.
Jag skulle nog säga att om man är en lite större familj som vill laga en del mat inne på rummet så skulle jag helt klart rekommendera Soltorget då man har större kök där, och även ugn som inte finns i rummet på Mountain Lodgen. Dock älskar jag närheten till myset i Ladans Bar. Att bara kunna ta på sig ett par skor och skippa jacka och bara gå in och sätta sig och ta något gott väger faktiskt väldigt högt.
Vad man än väljer kommer man garanterat bli nöjd!

Att Branäs kammat hem Stora Barnsemesterpriset 13 gånger förvånar mig inte ett dugg. Här finns allt. Alla som jobbar här är alltid glada och trevlig. Och här finns alla förutsättningar för en väldigt bra semester.

TACK BRANÄS, VI SES IGEN!

AFTER SKI, PIZZA & EN VÄLDIGT GOD RUMUMBA

Idag blev det en tidig trip över berget ner till byn. Och där stannade vi tills efter lunch.
Självklart värmde vi upp benen i Nordsjöbacken ett par åk innan vi tog Långsvängen ner till byn.
Något att rekommendera är att ta sig över berget till byn på förmiddagen innan för många har åkt där och innan solen hunnit värme upp den delen av berget, för på eftermiddagen blir det lite mer svåråkt och då håller vi oss med kidsen uppe på berget.

När vi kom ner till byn märke vi att det skulle bli after ski på eftermiddagen vilket va festligt, och att det skulle vara utomhus är ju ännu festligare!
En pizza, några öl och några barndrinkar senare tog vi gondolen tillbaka upp på berget. Och ett par timmar senare tog farfar åter igen barnen för pulka åkning så jag och frun kunde åka över berget ännu en gång för att checka after skin.

När vi kom tillbaka tog vi vår sedvanliga Rumumba i Mountain Lodgen som en bra avslutning på en perfekt skiddag.

Dagens tips: Om ni ska bo på Soltorget så önska rum A301 så får ni denna fina vyn över torget, Mountain Lodgen och backarna. (se sista bilden)


6 GRADER, SOL & VINDSTILLA

I morse vaknade vi vid 7-tiden av att ljuset strimmade in genom fönstret. Vi möttes då av blå himmel som höll i sig hela dagen. Som pricken över i:et blåste det nästan ingenting idag heller.
Vi åkte ett par timmar med barnen, sen passade barnens farfar på att åka lite med barnen så jag och frun kunde få lite egenåkning. Det blev en tur ner till byn via mina favoritbacke, Långsvängen. Det var fruns första gång hon åkte den och eftersom hon är relativt nybörjare på skidor så var man lite nervös över om man valt rätt pist för henne, men den blev mer än godkänd och hon ville åka den igen. 🙂
Väl nere i byn passade vi på att kolla lite i shoppen där nere men även sätta oss ner i 20 min och ta en öl innan vi tog gondolen upp igen.

Penny, vår äldsta dotter har till min glädje precis upptäckt vad hon kallar ”offpist” eller vad vi mer kallar det, ”i skogspartier precis jämte pisten”. Att åka kringliga vägar och små gupp är de roligaste just nu.

Prognosen säger sol, 3 grader och 4 m/s vilket låter väldigt lovande för en lunch nere i byn 🙂

EN LITEN SNÖGUBBE, MITT I BACKEN

Nu låter vi tjatiga men vi har haft ännu en underbar dag i backen, vädret har varit magiskt!
I med den varma solen blev backarna relativt snabbt uppkörda men på bergssidan var det inte slaskigt, mer som att åka i smör/puder, vilket vi gillar!
Idag blev det också Nintendoland ungefär 15 åk.

Eftersom vi hade så gott väder blev det en liten avstickare till grillplatsen vid Sidvinden också. Där blev det Festis, kexchokckad, öl  och Jäger, och vi byggde även två snögubbar.

Dagens tips: Glöm inte testa den varma chokladen med marshmallows & chokladsås i Mountain Lodgen.

SKIDSEMESTER VS SOLSEMESTER

Visst är det en underbar känsla när ens barn är superglada när man är på semester?
Det har våra barn i princip alltid varit när vi gjort resor eller utflykter. Dock finns det något annat i just skidsemester som inte finns i solsemester.

Vår familj är relativt nya på skidsemester och jag måste säga att efter femtioelva solsemestrar och ett par skidsemestrar så är det lite annorlunda hur en dag ser ut.
Det är supernajs att vara i ett varmt land med bad, käk och drinkar, men man blir förslappad på ett helt annat sätt än skidsemester. Man behöver inte åka som en dåre mellan 09:00-19:00 för att känna av DET. Man behöver ibland bara ta några åk på förmiddagen och ett par åk på eftermiddagen för att känna hur jäkla bra man mår av den friska luften. Just detta, med den friska luften och att vara ute är det som är den största skillnaden mellan sol och skidsemester. Man är aktiv på ett helt annat sätt och inte minst trött på ett helt annat sätt på kvällen.

Idag gick vi upp när vi vaknade vid 08, käkade lite frukost och tog det lugnt. Vi var i backen vid 10:30 och åkte till lunch. Stekte upp lite köttbullar och kokade makaroner som vi drog i oss. Barnen var glada för deras nyfunna backe Nordsjöbacken som vi efter lunch även åkte femtioelva gånger. Trött och goa blev klockan 17:30 och det var dags att ta sig upp till rummet igen. Efter kvällsmat blev det självklart en irish coffee i Mountain Lodgen.

Tack livet, tack Branäs!

DET PERFEKTA VÄDRET

Kan börja med att säga VILKEN DAG!
Redan vid 8-tiden imorse börja solen komma fram och sen höll den i sig hela dagen, och vinden, den va obefintlig! Dagen började också med krispiga minusgrader som senare övergick till ett par goa plusgrader.

Sist vi va här grillade vi i backen men där var vi lite sena på bollen…. Redan vid 11 på förmiddagen va de fullt med folk som grillade och först vid 14-tiden fanns de platser vid elden. Vi tog en snabblunch inne i rummet och tog oss snabbt ut igen.

Vi testade nya backen Långsvängen efter lunch och gillade den starkt. Älskar hur man byggt backen mellan berg och dal, väldigt vackert! Den kommer vi åka mycket under vår vecka här!

En annan backe som vi aldrig riktigt tänk på tidigare men som vi utforskade idag, och som blev barnens favorit var Nordsjöbacken. Perfekt blå backe för nybörjare och de större guppen för de lite mer våghalsiga.

Prognosen för imorgon säger att det nästan ska bli lika bra väder som idag 😉

SNÖYRA!

Lite försenade än vad vi hade tänkt, men med ett bra väglag kom vi hit vid lunchtid.
Vi åkte direkt och hämtade utrustningen vi hade beställt uppe på berget. Väldigt smidigt när all vår utrustning stod klart att hämta i vårt bås.
Eftersom jag (Joakim) va ute efter ett par specifika skidor som fanns nere i byn var de inga problem att åka ner med mina tillfälliga skidor och byta där nere.

Vi kunde även checka in lite tidigare på Soltorget. Vi alla blev väldigt impade av soltorget, kommer återkomma med en jämförelse mellan Mountain Lodgen och Soltorget i senare inlägg.

Efter att ha käkat en snabb lunch och var vi redo för backen. Snön yrde med stora flingor som tyvärr övergick till regn lite senare. Vi kämpade oss genom ett par timmar i backen första dagen iallfall.
Resten av veckan ska bli mer eller mindre strålande sol!

Vi ses i backen! 🙂