Reseinspiration
Till startsidan

SISTA DAGEN I BRANÄS

Skulle utan tvekan vilja stanna kvar ett par dagar till, man får mersmak när man är på plats och barnen de undrade varför vi inte kunde vara här ett par dagar till, man skulle ju kunna tro att de hade fått sin dos av snö och skidåkning men icke – men det känns underbart att de älskar att spendera så mycket tid här. Så glad att vi har möjligheten att åka hit med dem och ge dem den upplevelse som det faktiskt är, vet inte om det är miljön sig, det perfekta läget på toppen av berget och med att bo mitt i backen eller allt runt omkring, men man tröttnar inte och trots otaliga timmar i backarna på skidor så vill barnen ändå fortsätta åka mer.

Tillsammans – båda två åkte flera backar tillsammans och tyckte det var så roligt. 

Vi har haft en underbar vistelse med otaliga timmar i backarna, så glad att barnen tycker så mycket om Branäs och skidåkningen. 

Det är utcehckning på söndagar (alt torsdagar om man åker sön-torsdag) och precis som att det är så smidigt att checka in – du får ett sms när ditt boende är klart och nyckeln finns tillgängligt i huset – så är det precis lika smidigt att checka ut. Vi packade mycket av vårat redan i går – allt som gick och var därför städade och utcheckade lagom till att backarna precis öppnat, och barnen slängde nästan i sig frukosten och hjälpte till att städa och bära för att få komma ut. Även om man checkat ut finns möjligheten att åka skidor under dagen vilket jag tycker är toppen, att man kan få ut lite mer av sin vistelse om man har möjlighet – vi var rätt nöjda egentligen – men inte barnen som ville åka och det är ju främst för deras skull vi är på plats. Detta innebär nästan 4 dagar skidåkning för barnen eftersom vi var upp tidigt även på ankomstdagen – så de har mycket att minnas efter dessa dagar, och nya önskemål. Nästa gång har vi lovat att testa på Snowboard åkning och absolut ha skidskola igen, så värdefullt för barnen.

Summerat är detta absolut bästa tänkbara skidorten för barnen, barnvänligt fyllt med aktiviteter för barnen varje dag, backar som  passar stora som små – anpassade för all åkning – och tillgängligheten till allt mitt i backen ja det är det som passar oss som barnfamilj allra bäst. Vi hoppas snart vi kan vara tillbaka igen.

Han som gick från skidskola i barnbackarna till att åka störtlopp. 

Det går undan i backarna – vet inte om det är skidskolan eller att vi åkt mycket med honom – men han älskar det

Tills vi ses igen – Ha det underbart i vackra Branäs  

MAT OCH NÖJE I BRANÄS

Nu har vi varit i Branäs några gånger och har helt klart hittat våra favoriter när det gäller mat och nöjet att tipsa om

Cafe Soltorget

Ett måste är såklart att äta i Cafe Soltorget med barnen på lunchen – och passa på att låta dem leka i lekrummet samtidigt och vila trötta skidben för en stund. Beställer mat gör man via telefonen,  smidigt och bra, och barnen kan välja vad de vill ha som är barnvänligt, pasta är ju alltid en favorit, det finns dessutom våfflor och soppa och mycket mer, eller så väljer man enkelt bara en fika. Cafet ligger i ett av Soltorgets huskroppar och med utsikt över minsta barnbacken, så härligt att sitta här och njuta av utsikten mot backen och bergen.

Pizza i Ladan

Oavsett om du vill äta på plats vilket är väldigt mysigt eller ta takeaway så är pizzorna i ladan varmt att rekommendera, rackarns goda och även här beställer du enklast i app – men går att beställa på plats – smidigt och att lätt kunna beställa till mer mat med.  Min absoluta favorit är den pizza de gör med fårost, päron och honung, och mannen tog kebab pizza – barnen de mer barnvänliga alternativen. Såklart blev det alldeles för mycket mat egentligen – men vi fick såklart ta med oss en kartong med resten hem, som blev natta snacks en annan kväll. Tips tips.

Baren i ladan

Okej – bar är kanske inte det ni tänker barnvänligt, men jo absolut tycker jag man kan ta en kort paus här, antingen på dagen och fylla på med en varm choklad, vilket barn älskar inte det. Eller så går man dit på kvällen som vi gjorde efter snowraceråkningen, och tar en barndrink eller en varmchoklad, toppat med allt gott.

Att göra:

Snowracer åkning

Några kvällar i veckan håller de snowracer åkning/disco för barnen efter att liftarna stängs. Super kul aktivitet för stora och små i en lagom backe – det som är svårt är att lära sig att komma upp med snowracerna med liften, men man får kläm på det. Tycker det är kul att det finns något för barnen på kvällstid också – men att det inte är varje kväll – och att det finns både snowracer och hjälm (om man glömt) till alla att låna.

Björnbusarna

Björnbusarna är i backarna i omgångar under dagarna här och det älskar alla barnen, de är på plats lagom ofta för att det inte skall bli hysteriskt vilket är genomtänkt, kommer ibland även bara åkande i liften, en stund som barnen uppskattar. Vi har dock gått om dem denna gången, men barnen har vinkat till dem och det räckte . Även om en björnbuse kram eller high five gör alla barnen så lyckliga.

Lek/spel rum

Detta är absolut ett bra genomtänkt moment i lunchandet – att barnen aktiveras på plats med något – ett lekrum i kombination med luncherna gör att föräldrar hinner äta upp och barnen kommer gärna och äter klart det de först inte orkade äta upp – därmed sitter man gärna kvar en stund och tar något mer, en varmchoklad på maten eller en drink till, och vilar trötta ben och ryggar – medans barnen är nöjda och inte vill stressa ut i backen.

SKIDSKOLA, MASSA SNÖ OCH KVALITETSTID TILLSAMMANS

Vyn från vårt sovrumsfönster – magiskt på alla sätt. 

Inte mycket slår dessa vyer att vakna upp till, det hade möjligen varit de vackra soluppgångarna vi haft här tidigare men eftersom det snöat två dagar här så möts vi istället av helt magiskt vackra vita landskap med snö på tråden, ny skottade vägar och snö som dalar ner. Det är fantastisk det med, att i mars bjudas på massa snö och för oss som kommer från Göteborg där våren nu kikar fram är det verkligen miljöombyte, sist vi fick snö stannade det bara några få dagar. Att bo mitt i backen och ha detta som utsikt från sovrumsfönstret och ha backarna på andra sidan av huset.

En dag med snö, det skulle regnat men kom istället i form av snö – det tackar vi för. 

Skidåkningen går framåt här, det är så roligt att barnen trivs som bara den. De hinner göra av med mycket energi och lite träningsvärk har nog både vi och barnen vid det här laget men det ingår väl. Barnen har fått gott om träning och aktivitet i alla fall, och massor och massor av frisk luft, det gör dem gott. Vi har varit ute så mycket i backarna och åkt tillsammans, en väldigt rolig aktivitet vi kan göra tillsammans. Jag är dessutom urkass på att åka skidor, åker vi upp igen (vilket är väldigt stor chans) så skall jag definitivt överväga skidskola till mig med, för nu är båda barnen mycket bättre än mig.

Kompisarna som vi träffat här uppe, en amerikansk familj – där går hela familjen i skidskola i princip då de bott i Florida och detta vart första riktiga skidbackarna någonsin för dem. Men jag har vågat mer än förra året, och vi har åkt tillsammans och upplevt fjällen och det är det viktigaste. Och på tal om att träffa människor – här är så mycket barnfamiljer – vilket man förstår då Branäs sen många år tillbaka är utsedda till barnvänligaste orten, så barnen har träffat många nya kompisar på plats både i sina skidgrupper och i backarna.

Tid bara för stora killen i backarna – det snöade ordentligt men var ändå perfekt. 

Då Lex flyttade till en annan grupp/nivå för dags två på skidskolan så fanns det inte tid för båda barnen samtidigt – så vi lämnade Logan för en tur med sin skidskola i de mindre backarna denna dag. Det är så smidigt att barnbackarna ligger just i anslutning till Soltorget, att det bara är backen ner (precis utanför huset i minsta backen har de skidlekis) så för barnen är det att hoppa på skidorna och sticka iväg till samlingen på skidskolan. Lex tyckte det var perfekt att han fick en annan tid dessutom, därmed fick han ju egentid bara med oss i 1,5 timma – för att åka lite svårare backar och bara få ha oss för en stund. Efter vi åkt ihop stack han och pappa åkte upp i Mario backen, nästan ett måste om man besöker Branäs skidort och har barn som gillar spel/mario bros.

Logan andra dagen på skidskolan, tur de har västar så de kan hålla ihop respektive gäng då det är många grupper samtidigt. 

Logan var så glad när vi kom tillbaka, det hade gått jättebra på skidlektionen och alla barn hade fått var sitt märke att de klarat av skidskolan. Även hans var nog kanske aningen för lätt, men jag tror det var bra för honom denna gången, men till nästa gång så skall ha definitivt få testa att gå i en högre. Han vågar numera dessutom ge sig ut i de ännu större backarna och åker som en galning ner (tur jag inte ser det annars) men han är väldigt snäll – såg att han hjälpte en kompis i gruppen som ramlade flera gånger när jag kikade på. Så han kan även stanna och hjälpa till, det värmer i hjärtat.

Lex på väg ut med sitt nya gäng – till de svårare backarna – precis avd han behövde. 

Den lyckan när han kom tillbaka – märktes att han var fylld med ny energi trots 1,5 timma nästan i backen. 

Alla barnen får en medalj för att ha klarat kursen de går, lyckliga kids. 

Lex begav sig ut på sin skidskola efter lunch och det var en betydligt mer taggad kille efter dagens åkning, snabbare backar, mer utmaningar och en givande tur för honom, det gjorde gott. Tycker som sagt att det är väldigt duktiga lärare som ser till varje individ, här har man tänkt till och det gör att man såklart väljer gå skidskola fler gånger. Vi kommer garanterat boka in barnen igen nästa gång utan tvekan. De större barnen hade fått uppdrag i backen av skidläraren och belåningen var även märken för dem efter avklarad kurs.

Barnen hittade nya kompisar när vi kom hit – och har pratat engelska hela helgen. 

För oss blev det sen middag i ladan, himla trevligt ställe och vi hängde oplanerat med familjen vi lärde känna ett par dagar tidigare, barnen tyckte det var perfekt efter många timmar i backen – så de passade på att spela Nintendo som finns i lekrummet tillsammans – och sen avslutades kvällen – tror det eller ej – med ytterligare 1.5 timma i backarna innan de stängde. Lagom mycket vila uppenbarligen för de hade mer energi att ge. Bara att de vill ut igen efter 5-6 timmar avverkade i backarna redan för att spendera 1-2 timmar till – det är verkligen bästa tänkbara betyg från barnen.

 

BRANÄS BY NIGHT

När mörket börjar lägga sig och backarna stänger så finns det fortfarande mycket att njuta av här, det är lite skillnad från en storstad som Göteborg som aldrig riktigt sover, här infinner sig lugnet på ett helt annat sätt, från att backarna varit helt fyllda med folk och skidor så är det bara ladan som lyser upp berget. Väldigt mysigt, många är trötta efter många timmar i backarna och njuter i sina hus eller lägenheter – och resturangerna är fyllda med folk. Några dagar i veckan finns det dock aktiviteter för barnen på kvällen, som i går när vi gav oss ut igen efter 19 på bergets snowraceråkning.Resten av backarna är stängda, och vistas för att göras iordning för morgondagen.

Så i går kväll gav vi oss ut allihopa varit ute på snowracer åkningen, om man älskar snowracer är detta perfekt för barnen. Om man inte har egen snowracer så finns det att låna på plats liksom hjälmar och i högtalarna spelas disco musik och det går undan i backarna från start. Upp åker de med snowracer i liften, en liten utmaning i sig men man lär sig efter några gånger, och sen är det bara att åka och tävla vem som kommer ner först och bara att åka om och om igen, men självklart får man dela med sig vilket gänget som håller ihop det har koll på. Killarna åkte några gånger men gav snabbt upp, orken fanns inte riktigt där efter dagens all åkning. Men backen var fylld med lyckliga kids som åkte och det kommer fler tillfällen.

 

Istället gick vi upp till ladan och satte oss i den mysiga baren med barnen, och tog något att dricka – det var ju trots allt fredag och det är himla mysigt att göra något. Barnen fick beställa in var sin barndrink och vi tog varm choklad. Älskar smidigheten att allt beställs och betalas via app direkt i telefonen och får en notis när du kan hämta det du beställt i telefonen.

 

SKIDÅKNING, SKIDSKOLA OCH LUNCH I BACKEN

Samlar ihop sina skidor, redo för dagens äventyr

Andra dagen här i Branäs är avklarad, tiden går egentligen alldeles för fort men vi har ett par dagar att avverka här på berget kvar som tur är, och barnen har verkligen åkt massor idag, båda två och att det gick så bra för dem att komma igång igår hjälpte såklart på traven. Utvilade pigga kids åt frukost utan minsta krångel, slängde på sig sina kläder och skidkläder för att vara ute i backarna strax efter att de öppnat liftarna, vilket är ett väldigt gott tecken på att de stormtrivs.

Redo för att ge sig ut med skidskolan på äventyr i backarna, så kul att de kan lära sig att åka ordentligt

Lex älskar att stå på skidor, många timmar skidåkning blir det – väldigt kul att det är så givande för honom 

Idag var det dessutom första dagen på skidskolan, vilket är väldigt kul att vi har bokat för dem i år igen, det gav verkligen en extra boost för dem att komma igång med skidåkningen, förra året var ju Logans första gång på ett par skidor någonsin då 4 år gammal, och han kunde både åka liftar, åka skidor, bromsa och svänga – ni förstår lyckan. Så de har absolut sett fram emot det även denna gång och jag tror att det är nyttigt. Så imponerad av dessa skidlärare dessutom som har en grupp på 6-7 ungar var som alla åker åt lite olika håll och med olika kunskaper, att de lyckas hålla ihop dem och lära dem så mycket under relativt kort tid. Det gick bra för båda barnen idag i skidskolan, jag såg på håll att Logan löste det galant och till och med hjälpte kompisar i gruppen upp när de ramlade. För Lex gick det också bra, men vi har satt honom i en Nivå ett grupp vilket såklart alltid är svårt att veta, men skidläraren föreslog byte upp en grupp till i morgon så det var kul. Han är duktig men det är som sagt svårt att veta innan, men gänget som håller dessa träningar kan bäst och vi uppskattar att de faktiskt sa till.

Redo för att lära sig mer – kul att se dem utvecklas dessutom 

Heja ramsor och peppande ord, också så kul för Lex som flyttades upp en nivå till en annan grupp till i morgon. 

Vi bor som sagt på Soltorget i lägenheterna i backen – som har nära till precis allt – och det är rymliga lägenheter med mycket ljus och med allt som behövs för en smidig vistelse, full utrustade kök så man kan laga mycket av maten själv om man önskar (inte minst om man är på plats en vecka) mycket förvaring för kläder/skidkläder mm, ett allrum för att kunna umgås när man inte är i backarna och ett extra plus för värmeskåpen till blöta kläder. I detaljer och praktiska saker har man tänkt till. Som att man kan komma in med en större bil med takbox i garaget, hört flera andra ställen där det inte alls funkar.

Vi älskar att vakna upp här på berget, se snötäckta vyer och se snön falla utanför. 

Vi har absolut handlat med oss mycket av det vi tror oss behöva för dessa dagar i form av frukost och kvällsmat, men vet också att det i huset finns en affär för att kunna komplettera det som saknas eller tar slut (vi har tex varit och köpt extra fil som våra gärna vill ha och smör) och en större nedanför berget vid behov (kan vara bra att veta för er som inte varit här) och barnen tycker det är lite mysigt att gå och handla med såklart.Utöver det skämmer vi bort oss lite och passar på att testa resturang utbudet här. Barnen åt rikligt med mat till lunch, pasta med köttfärssås, pasta med kyckling, Toast och våfflor. Så det finns något som passar alla.

Kyckling och pasta samt. våfflor till lunch – hungriga barn efter ett antal timmar i backen. 

ÄNTLIGEN TILLBAKA I BRANÄSBACKAR

Första åket i backen – taggade att komma ut i backarna

Som vi längtat tillbaka sedan vi spenderade en lång weekend här i februari förra året i Branäs härliga backar. Barnen har pratat om och önskat att åka tillbaka ända sedan vi åkte hem då och det har frågats otaliga gånger om vi inte kan åka tillbaka. Barnen kan inte riktigt säga vad som egentligen är bäst och varför måste man välja, men alla turerna i backarna, skidskolan, snowracer åkningen och våffelstugan är absolut några av favoriterna som de räknar upp. Kanske är det nya favoriter efter denna gång dessutom. Det är magiskt att åka upp för berget och närma sig denna plats igen, och barnen säger att det verkligen pirrar i magen.

Inchekade och fått vårt rum, denna gången högst upp vilket killarna tyckte var extra kul. Redo för att komma up i backen. 

Vi bor åter igen uppe på Branäsberget, på Soltorget i lägenheterna som ligger mitt i backen bokstavligt talat och mer nära till backar, barnens aktiviteter och matställen blir det inte. Som förälder med småbarn så är verkligen det ett av de bästa sakerna, att enkelt kunna checka in, tillgång till allt direkt och att alla utrustning finns i vårt hus som ligger direkt i anslutning till barnbackarna. Vi går direkt ut till de enklaste barnbackarna och knappliften – smidigare än så blir det. Barnen har ju gärna bråttom ut i backen så att detta ligger nära underlättar och är uppskattat. Att vi har härlig utsikt från vår lägenhet till längskidspåret  är dessutom ett extra plus, att vakna upp till detta varje morgon, men soluppgången, det är för mig som är lite svag för vackra himlar, helt magiskt. Härligt att alla i familjen får lite av det de tycker bäst om.

 

Detta kommer att vara den vy vi har kommande 4 dagar, snö och vita backar.

 

Eftersom vi åkte tidigt på morgonen så var vi framme tidigt här och därmed fanns det många timmar att spendera i backarna även denna ankomst dag. Vi har beställt all utrustning som stod på plats när vi kom, utkörning till boendet är himla smidigt, och både det och liftkort fanns tillgängliga tom innan vi checkade in. Eftersom vi varit här tidigare hade vi redan i planen att åka när vi kom upp och hade därför packat så att vi hade det vi behövde för första åken i form av kläder mm tillgängligt, man börjar bli rutinerad.

Två peppade killar som gör sig redo att gå ut på första åket

Här är gott om snö trots att vi är i mitten av mars, alla backar är öppna och i princip alla liftar likaså, idag har varit lite molnigt men annars har solen lyst ordentligt, så vi har till och med tagit med oss solkräm denna gång, efter tips på annat håll. Många spenderar även påsklovet här, fortfarande snögaranti, och här får man verkligen gott om både snö, sol och aktiviteter för stora som små.

Tar sig sakt men säkert ner i backen, så nöjd över att det sitter kvar och att han kan.

Logan som åkte första gången någonsin på skidor förra gången kom snabbt igång idag igen, det sitter ju där när de väl lärt sig, han hade superkul och vågar allt mer för varje åk. Backarna närmast Soltorget är barnvänliga och passar för den som precis börjat åka så det var där vi startade idag därmed. Så nu sitter i princip det att åka liftarna och ta sig upp och ner, bromsa och svänga lite grann. Lex som åkt två gånger tidigare och dessutom åkte mycket sist vi var upp var lika snabbt igång idag och tar sig upp och ner snabbt och effektivt, utan några problem.

En som längtat och längtat, och inte ville sluta åka, tur morgondagen är fylld med aktiviteter i backen

Nu är det dags att ladda batterierna för morgondagens åkning, barnen var trötta och somnade gott – och är peppade för morgondagen som bjuder på skidskola, god mat och många åk i backarna igen. Det kommer vara två peppade killar som vill ge sig ut på nya äventyr, som hoppas upp tidigt och vill ge sig ut i backarna helst före soluppgången. Förutom skidskola så kommer det bli snowracer åkning, afterski och lunch i våffelstugan.

En som var nöjd att vila lite mellan åken och dricka saftsoppa. 

 

NJUTER AV BARNVÄNLIGA BRANÄS

För oss som barnfamilj är det viktigt att allt funkar smidigt och bra med barnen, och här på Soltorget är det verkligen genomtänkt in i minsta detalj. Att skidutrustningen finns i garaget under huset där man bor (om man inte bor i stuga förstås) och att man från det går direkt ut i barnbackarna är helt klart det bästa av allt. Närheten till barnbackar och barn liftar för nybörjare är absolut det bästa av allt, vilket också ger barnen att lätt klara sig själva så snart utrustningen är på.

Här i Branäs finns det massa roliga aktiviteter för barnen och lite beroende på vad man gillar och som passa för övrigt så är här några favoriter.

Barnbackarna

De enklaste backarna med roliga figurer att åka slalom kring. Perfekt för nybörjare.

Till höger Soltorget lägenheter, till vänster knapplift och barnbackar

Utanför finns också en rullbandslift och en backe med roliga figurer att åka bland

Barnens afterski

Två dagar i veckan, tisdagar och fredagar så har Soltorget barn afterski ute på scenen tillsammans med Björnbusarna. Perfekt när barnen inte orkar åka mer och redan är kittade för en stunds ute lek. Barnen får dansa loss och sjunga med björnbusen och björnbusan i snön, väldigt uppskattat av både stora och små.

Med dans på scenen och massa härlig musik hänger alla barn med

Dans med BJÖRNBUSARNA

Lekrum

Både i caféet på Soltorget och i Ladan finns det möjlighet till lek och spel för barnen, killarna älskar det. På samtliga lwkhörnlr har man nämligen installerat Nintendo switch, så inte helt oväntat så vill de så klart gärna äta ute så de kan gå till lekrummet. Men riktigt bra, det finns gott om leksaker och många spela att välja på och barnen får lite annan lek för en stund än i backarna.

Nintendo för de lite större och massa leksaker för de mindre

BJÖRNBUSARNA i backen

Detta måste vara en av de absoluta höjdpunkterna på dagen när björnbusarna kommer på besök, vi har träffat på dem flera gånger här och barnen tycker det är så kul att få hälsa, krama och ge dem high five. De kommer flera gånger om dagen och budar med barnen så ingen fara om man skulle missa dem eller just då inte våga kramas.

Kramas med björnbusen och björnbusan är lycka

Snowracer race 
På kvällarna efter att alla liftar har stängt så drar dessutom ett härligt race igång 19.00 varje kväll förutom bytes dagar, och då kan barnen låna snowracers och träffa nya kompisar i backen som de kan tävla mer för backen med. Upp igen åker man sen med knapplift, lite klurigt men barnen får snabbt in rytmen, och jag vet inte om barnen eller föräldrarna har roligast.

Backen full med barn och snowracers och massa musik

 

Snowracer race med coola Stiga racers

Det finns även en Björnbusecup två dagar i veckan där barnen får testa sin talang som sker nere i Lo backen och roligaste i backarna för barnen måste vara Nintendo land/backen men det har vi inte hunnit testa denna gång och dessutom är barnen helt nybörjare och precis lärt sig åka men är absolut en anledning att komma tillbaka.

SKATTJAKT, NYA BACKAR OCH EGEN TID

Vi njuter till hundra procent här på Branäs berget både vuxna och barn från morgon till kväll och har nästan svårt att hinna med allt vi vill göra. Skidåkningen är helt perfekt, här finns backar för alla stora som små och mycket att välja emellan och förutom backarna massa andra roliga aktiviteter som hålls under dagar och kvällar. Här har det varit allt från barnens afterski, snowraceråk till lek i restaurangerna som alla erbjuder nån form av lekrum vilket är perfekt. Soltorget som vi bor på känns verkligen perfekt för oss, huset ligger verkligen mitt i backen, parkering under huset och närheten till både livs, matställen och inte minst då barnbackarna. Det är genomtänkt in i minsta detalj, skidor framkörda, digitalt beställda och även in och ut checkning digitalt, trots det känns det som man alltid har närheten till support.

Med Soltorget och solen i ryggen, denna plats är underbar

Utanför lägenheterna vi bor i har Logan gått i sin grupp på skidskolan, och testat att klara av de minsta backarna. Att lämna honom och låta honom hänga med sin grupp har nog varit det svåraste som förälder men han har klarat det så bra, över förväntan. Dessutom är lärarna här grymma på att hantera barnen och valla in dem ihop, och dessutom är det många grupper och lärare ute samtidigt som stöttar upp vid behov.

Logans tiger grupp

En liten tiger

Eftersom det var barnens sista gång idag hade det förberetts överraskning och skattjakt, hur roligt tyckte de inte det var då. Barnen fick leta i snön efter små pins som man gömt, som en liten belöning för allt hårt arbete de gjort i backarna. Den kommer att vara så viktig för honom att ha med sig hem, så stolt.

Alla barn fick en pin, så betydelsefullt med en liten ”medalj” för avklarad skola

 

 

 

Under tiden som skidskolan för Lex pågick passade jag på att bara njuta av lugnet, jag vet att jHan klara sig så bra i backarna, långt mycket bättre än mig dessutom och passade därför på att ta en lång avkopplande stund med en varm god kopp, så välbehövligt. Även om jag åkt mindre än resten av familjen så har jag sprungit runt i backarna och träningsvärken har smugit sig på här och för.

Varm choklad och backarna som utsikt

Lex har idag på sin sista skidskola åkt gondolen och fått åka blå backe, ”bredvid Mario backen” – mamma och det var stort (nästa gång skall han få åka den) så vi hade en kille som var helt i extas här efter det, och eftersom vi gått på skola nere i byn och åkt bil dit så ville han åka upp igen med stora syster och åka ner igen fast mot Soltorget, vem kan inte motstå det. Man får inte glömma att han började åka för bara 3 dagar sedan Jag körde runt och upp på berget vilket är en riktigt fin tur i sig, och för den nyfikna så kan jag meddela att det tar längre tid med bilen, Lex var så glad att de vann.

Härliga underbara åk i varenda backe

Barnbackarna är mysiga men nu har vi en kille som bara vill upp på toppen.

Det fick bli middag ute idag, ja lunch med för den delen, och precis som med allt annat är det mycket digitalt, så smidigt att beställa och betala direkt i appen, känns modernt och praktiskt, och i dessa tider som varit helt klart viktigt för minskad spridning. Här finns tillgång till pizzeria, resturang, super mysig bar, café och inte minst livs för shopping och för den som hellre vill laga mat välutrustade kök, något som passar alla helt enkelt.

Pizza på Loftet, en perfekt avslutning på kvällen

Pizza och lek i lekrummet var toppen ikväll

Branäs på kvällen är väldigt vackert, upplyst kring torget och Ladan och sen ligger mörkret som ett vackert täcke. Här finns så mycket ro för själen.

Ladan som ligger i slutet av backen och bara stenkast från torget

SNÖ, VÅFFLOR OCH BJÖRNBUSARNA

Att vakna upp här till fantastiska soluppgångar och vackert väder kan verkligen vara något av det bästa som finns, miljön är outstanding. Vårt sovrum ligger precis så vi ser solen gå upp över berget och frukosten intas till ljuset som sakta smyger fram. Barnen sover så gott efter två dagar i backarna, frisk luft och dagar fulla med aktiviteter tar absolut på krafterna, ändå är barnen vid gott mod så fort de kommer ut i snön

Morgon mys i soffan.

Laddad för dagens första åk i barnbackarna.

Vi har bokat skidskola i 3 dagar, så även denna började med skidskola tidigt, perfekt så hela familjen kommer upp och iväg ut, vi som annars kan vara lite segstartade. Idag blev det dessutom lite andra backar, kul för honom med lite utmaningar och lära sig tekniken.

Ut på nya äventyr i nya backar

Lex hade lika bråttom ut som vi, han avslutade i en lite svårare backe och skulle direkt upp dit igen. Nån har absolut fått mersmak vilket är riktigt kul. Han kommer absolut inte vilja åka hem, och kommer prata om detta i veckor.

Så fort vi lämnat lille bror i sin skidskola ville han upp i stora backen.

Vädret idag var ljuvligt, sol mindre blåst. Perfekt för många åk

Efter skidskolan fortsatte vi åka ett par timmar i backarna här på berget. Logan och jag hängde mest nere i backen med varm saft, 75 minuter skidskola tar verkligen på orken vilket man får tänka på. Han var lika nöjd ändå och lekte runt. Det är viktigt att varva skidåkandet med lek för de minsta så det inte blir för mycket, det skall fortfarande vara roligt.

Myset med honom i backen, saft och snö lek

(mer…)

BARNENS FÖRSTA SKIDSKOLA – BÄSTA STARTEN

Vi bestämde redan när vi bokade in resan till Branäs att skidskola för barnen var något som skulle passa barnen här. Dels så är det helt annat att lära sig av nån annan, precis som i skolan, där det inte är föräldrar som pushar, och dessutom är personalen som jobbar i backarna både super kunniga på och med skidor och inte minst vana vid att hantera barn, så att boka in barnen i skidskola känns verkligen värt. Eftersom killarna inte har några förkunskaper har vi valt den enklaste skidskolan där inte förkunskaper behövs, så de går nivå 1z för att ge dem bästa förutsättningarna och grunderna, men skidanläggningen erbjuder skidskola i flera steg så klarar de dessa och tycker att det är kul så skall de absolut få gå till nästa steg nästa gång vi kommer upp.

Logan i skidskola dag 1

Första skidskolepasset började för Logan tidigt på morgonen första dagen här, perfekt start. Det var många barn grupper samtidigt men ca 6 barn i varje grupp så lagom för att hinna hålla ihop dem och de samlades först och hälsade på varandra i toppen av barn backen, för att sedan ge sig ner för första gången. Vi föräldrar fick lämna och hålla oss på avstånd vilket kändes lite svårt när det verkligen är första gången på skidor, men man kunde se på håll hur de klarad sig så bra med sin grupp. Vår stora lilla kille.

Upp i knappliften för  första gången och han klarade det

 

Efter skidskolan blev det såklart varm dryck i backen.

Det finns även skidlekis för små barn vilket jag tror hade varit något för Logan om vi åkt upp förra gången, ännu mer lek av det, men samtidigt så klarade han sitt första pass riktigt bra. Han tog sig upp med knapplift och sen ner för backen behjälpligt ett par gånger och tyckte det var kul. precis det var målet för honom med skidskolan

På eftermiddagen var det dags för storebror att gå i skidskola och detta blev i Branäs byn, så vi tog bilen dit tillsammans och letade rätt på skidskolan där. Vi trivs riktigt bra uppe på berget men det var kul att se byn också och Lex var lyrisk över att få gå på skidskola efter att sett alla i skolan på morgonen.

Första gången på skidskola och nån längtade bara upp i backen

Skidskolan för 7-10 åringar så lämnar man barnen själva, det är enda kravet som är att de skall gå att lämna och sen hänger de ihop med sin skidlärare under 75 minuter. Tillbaka fick vi en helt lyrisk kille som älskar att åka skidor nu, han hade fått lära sig att åka, stanna, svänga och i morgon väntade utmaningar som han redan ser fram emot.

Lyckan att klara av dagens pass

Är man inte själv skidvan och inte heller barnen så tycker jag verkligen att det är värt att satsa på en kurs, här har vi verkligen bevis på det och inte bara har han lärt sig massor putan tycker det är så roligt och vill åka mer och mer, precis så skall det vara.

Man skulle kunna tro att barnen fått nog av skidåkning men nej vi fortsatte åka hela dagen även efter skidskolorna, tills att liftarna stängde.

Åka tillsammans är kul